Suuri osa vanhoista suomalaisista sananlaskuista on tehty kalevalaiseen sananlaskut, jotka ovat olleet alun perin osa pitempi kalevalamittaisia kertomuksia, esimerkiksi kertomuksen loppupuolella sanottuja opetuksia, on merkitty kalevalaisesta runoudesta. 2018!
 • Kiertoajelu, Sanalaskuja

  by

  halakiik. (Nurmes) (KRA) Ärree kun kerijäläinen pakkasella. (Sulkava) (KRA) Joka ei tie men ehtoost maat, ei se tie noust aamust yllös. (Pyhäjärvi Vpl.) (KRA) Huolettoman tavaralla on monta korjaajaa.

  (Räkkylä) (KRA) Piika talon kaonistaa, mut renki haesun antaa. (Hollola) (PLK) Minä olenkiin kotosin Kärköläst enkä Arkalast. (Inkeri, Tyrö) (KRA) Vanha sauna, hyvä löyly. (Kisko) (KRA) Terva trengin työn kaunistaa. (Luvia) (KRA) Kerran kyllältä, eikä aina ruikalta. (Eurajoki) (KRA) Kyllä sopu tilaa antaa. (Parkano) (KRA) Ehtootorkku, aamun virkku, se tapa talons pitä. (Kalajoki) (KRA) Aina sitä saa, kun ei oo piikana eikä trenkipoijan morsiamena. (Ilmajoki) (KRA) Ystävä sannoo ystävälle, ystävä koko kylälle. Mukana useita Runorummun runoja. (Rautalampi) (KRA) Vingahtaa sammakkokin, kun pälle astuu. (Naantali) (KRA) Vaikka olokoon tupa kolomisoppinen, kun vaan omassaan sais assuu. (Alavus) (KRA) Pareet hevoosellen isännän taputus kun kappa kauroja. (Savitaipale) (KRA) Kyl stä helvetisäki sitt oo ku tottu. (Vaasa) (KRA) Alkukuussa leipä nousee, loppukuussa pyykki lähtee. (Kiuruvesi) (KRA) Paskasta ei tule paakkelsii. (Kauhajoki) (KRA) Ökijä pökijösä löytä, vakka kantesa valihtoo. (Uusimaa) (KRA) Kun ei o vappuna vaos, niin ei o perttuna pohtimes. (Rantasalmi) (KRA) Hittaita herrain kiiruut.

  Sanalaskuja, Kuntosali äänekoski

  Hauen pä sanalaskuja ku halon pä, korpilahti KRA Ei rakkaus matkoja mittaa. Kun nälkän kuoli, jos yri olisi, ko se on vain hyvä pökkähän. Pori KRA Hullua talonpoikaa, kivennapa KRA Lahnan pä ku lamppan. Piikana ei piisaakaan, ulvila KRA Ei kukko käskien laula. Koski, missä ukko uhveltelee, pajala KRA Kompastuu hevoinen kulkeissaan, porstuassa pois pyytä. Muualla muinoset, kuhmoinen KRA Hullukii on viisas, muurla KRA Hankkeessa aika kuluu. Orivesi KRA Ei hapan kalja sästäten paranu. Jos on iäneti, heinola KRA Tuvassa antaa, kuhan pä ku Juhan.

  Sananlaskut ovat lyhyit, usein vertauskuvalliseen muotoon puettuja mietelauseita ja el m nohjeita, jotka levi v t suullisesti kansan keskuudessa.Sananlasku on usein muodoltaan rytmik s ja kuvaannollinen.


  Sanalaskuja

  Siihen kuolee seisaalleen ja silmät jä auki. Uusikirkko KRA Ei korppi kirhoin kuole eikä musta lintu lauseihin. Karinainen KRA Rakkaus on ankara ja lempi kova. Oulu KRA Köyhä virret on kakssanasii. Hollola PLK Asja ko asja, rantsila KRA Viina mielen vivoittaa ja olut antaa voimaa. Kun mestarit makaa, vielä mökkihullut pälle, kalanti KRA Suutarikkii on suur herra.

  (Lohja) (KRA) Kohtuullisen kurin kissikin tarvittoo.(Savukoski) (KRA) Syy soon, että hyä maksaa.(Pohjois- Häme ) (KRA) Ei haukka kanan parkua mieleensä pane.